Piele uscata: cauze si remedii

In zilele noastre foarte multe persoane se confrunta o piele uscata. Fie ca vorbim de fata, maini, picioare sau chiar intreg corpul, pielea uscata ne da batai de cap si ne influenteaza psihicul intr-un mod negativ. Sa vedem in acest articol care sunt cele mai comune cauze si cum putem remedia aspectul uscat al pielii.

PRINCIPALELE 9 CAUZE PENTRU CARE AI O PIELE USCATA

Pot exista o multime de cauze atunci cand pielea se usuca. De cele mai multe ori o piele uscata releva un dezechilibru interior ce se manifesta la exterior. Nu vom vorbi aici despre afectiunile dermatologice ce necesita tratamente medicale,. ci despre cauzele temporare si legate de anotimp, activitatile zilnice si mediul in care traim. Daca ai o piele uscata, cu siguranta te vei regasi in cel putin una din situatiile de mai jos, asa ca hai sa ne concentram pe fiecare si sa vedem unde gresesti.

1. LIPSA UMIDITATII DIN AER

vAerul in care ne desfasuram activitatea zilnica are un rol esential in aspectul pielii. Daca acesta este uscat exista riscul ca pielea sa devina uscata la randul ei. De obicei umiditatea aerului este scazuta iarna, nu doar afara, in aer liber, ci si la serviciu sau acasa. Dar acest lucru nu se intampla doar iarna, ci si vara, atunci cand folosim prea mult aerul conditionat. Cei ce traiesc sau lucreaza intr-un mediu in care umiditatea este scazuta, au mari sanse ca pielea sa devina uscata din acest motiv.

2. EXPUNEREA EXCESIVA LA SOARE

Soarele este extrem de benefic pentru organism, insa de multe ori ne expunem gresit la razele sale. Prea mult soare si alegerea gresita a orelor de plaja sunt principalele cauze pentru care pielea se usuca.

3. IMBAIEREA SAU DUSUL FIERBINTE

Desi uneori nu ne dam seama, atunci cand baia este prea fiebinte, pielea incepe sa transpire. Acesta nu este neaprat un lucru rau, insa deshidratarea este una din cauzele pentru care ai o piele uscata.

4. PREA MULTE DUSURI ZILNICE

In fiecare zi facem dus cu apa ce are in componenta clor. Substanta este benefica pentru ca omoara bacteriile, insa expunerea indelungata la clor face ca stratul protector de lipide de la suprafata pielii sa se dizolve si pielea sa devina uscata. Acest lucru poate fi observat cu usurinta si in cazul celor ce practica inotul, apa din bazine fiind putenic clorificata.

5. ALEGEREA GRESITA A SAPUNULUI

De multe ori alegem sapunul sau gelul de dus cu care ne spalam pe maini sau corp fara a ne uita la compozitie, ci doar dupa miros. Acest lucru este gresit, deoace sapunurile antibacteriene sau cele ce contin alcool elimina stratul protector de grasime, fiind o cauza pentru care pielea se usuca.

6. HIDRATAREA INSUFICIENTA

Peste tot auzim ca este necesar sa ne hidratam suficient pentru a fi sanatosi. Daca vorbim despre piele, principalul motiv pentru care avem nevoie de hidratare este ca apa transporta vitaminele in zonele in are este nevoie de ele. Ca o consecinta logica, lipsa cantitatii suficiente de apa duce la un aport sarac de vitamine si mai departe la o piele uscata.

7. FUMATUL, CAFEAUA SI ALTE "PLACERI"

Despre fumat stim cu totii ca este nociv sanatatii in general si pielii in special. Nu degeaba chirurgii recomanda renutarea la fumat inainte de orice operatie. Daca vorbim despre cafea sau alcool, trebuie sa stim ca atunci cand consumam in exces aceste bauturi, corpul se deshidrateaza per ansamblu ceea ce duce mai departe, asa cum am spus mai sus, la uscarea pielii.

8. LIPSA UNOR VITAMINE SI DIETELE

Pentru a nu se usca, pielea are nevoie de anumite vitamine si nutrienti. Dietele de orice fel si eliminarea unor alimente duc la dezechilibru interior ce se reflecta la exterior in nenumarate moduri printre care si apectul uscat al pielii. ​

9. INAINTAREA IN VARSTA

Pe masura ce inaintam in varsta tot ce am mentionat mai sus isi pune amprenta asupra aspectului pielii. Daca an de an am ignorat semnalele pe care corpul le-a revelat la exterior si nu am luat masuri, v-a trebui sa platim pentru asta.

De asemenea, mai trebuie precizat ca glandele sebacee devin din ce in ce mai putin active si pielea mai putin elastica o data cu trecerea anilor. De aceea, pentru a avea un aspect cat mai tanar este necesar sa avem un stil de viata echilibrat si sa ne intretinem pielea folosind remediile de care dispunem si pe care le vom prezenta in cele ce urmeaza.