Povestea Binelui si Raului – legenda balineza

Povestea Binelui si Raului – legenda balineza

Povestea Binelui si Raului - legenda balinezaBalinezii au o bogata mitologie care ii face atractivi pentru multi turisti din intreaga lume. Ajungand pe insula lor vei afla o multime de povesti si vei fi repede fascinat de cultura lor. Pentru ca ne e dor de Bali, azi va vom impartasi o veche legenda a insulei care explica originea a doua rauri Pakerisan si Petanu.

A fost o data ca niciodata un rege pe nume Mayadenawa ce trona peste mai multe insule, printre care si Bali. Mayadenawa avea puterea de a se transforma in orice isi punea in gand. Dar, dupa ce puterea l-a orbit, a devenit un om rau la suflet si a inceput sa practice magia neagra.

Oamenii din Bali au fost loviti de mari nenorociri. In vanitatea sa orbeasca, Mayadenawa a distrus toate templele celorlalti zei, astfel ca niciun om nu se mai putea ruga zeilor. La scurt timp recoltele au pierit, bolile s-au raspandit fulgerator si disperarea s-a instalat in sufletele tuturor.

In acest timp, traia in Bali un preot, pe nume Mpu Kulputih. Era un preot batran si intelept care de-a lungul vremii a capatat puteri spirituale uimitoare pentru un muritor. Intristat de domnia neagra a lui Mayadenawa, Mpu Kulputih s-a retras in templul Besakih pentru a se ruga lui Mahadewa, zeul Pamantului.

Povestea Binelui si Raului - legenda balinezaIn linistea sacra a templului si a rugaciunii, Mpu Kulputih astepta un semn de la zeul sau, un mesaj care sa il calauzeasca. In prima zi de rugaciune, nu s-a intamplat nimic. A doua zi, Mpu cauta in abisurile spiritului sau cu mare atentie, dar nu a zarit nimic. In ce-a de a treia zi de meditatie, Mpu a inceput sa auda vocile Raiului. Zeii au ascultat rugaciunea calugarului, s-au indurat de marea tristete a oamenilor si au trimis pe pamant armatele lor conduse de Indra, zeul ploii, pentru a-l inlatura pe regele Mayadenawa.

Viclenia lui Mayadenawa nu s-a lasat asteptata. Spionii lui au aflat de planurile Raiului de a-i curma domnia intunecata si au pregatit in scurt timp apararea. Un razboi astral era inevitabil.

In timpul crancenei batalii, trupele zeului Indra dominau armata intunecatului rege. Cand Mayadenawa era la un pas sa isi primeasca bine meritata pedeapsa, razboiul a fost intrerupt de caderea noptii.

Maleficul Mayadenawa a folosit acest prilej pentru a se strecura in varful picioarelor in mijlocul taberei lui Indra. Acolo, el a creat un lac cu apa otravita, lacul Tampaksiring, care in balineza inseamna „fara urme”, la fel cum s-a strecurat Mayadenawa dupa ce a infaptuit viclesugul.

Povestea Binelui si Raului - legenda balinezaA doua zi in zori, ostenii lui Indra s-au adapat cu pofta din apa lacului si la scurt timp au fost rapusi de o cumplita boala.

Realizand ce s-a intamplat, Indra a creat fantana Tirta Empul pentru a purifica apa lacului si a reda puterea soldatilor sai. Incetul cu incetul fantana a dat nastere raului Pakerisan.
Planul lui Mayadenawa a esuat lasandu-i o singura optiune: fuga. De-a lungul urmaririi s-a metamorfozat in pomi, animale, ierburi, dar nu l-a putut pacali pe Indra.

In cea de a treia zi, Indra l-a gasit pe Mayadenawa transformat intr-o piatra si l-a strapuns cu o sageata. Un rau de sange a inceput sa curga din piatra dand nastere raului Petanu. Mii de ani acest rau a ramas blesemat; de fiecare data cand oamenii culegeau recolta de orez, din radacinile plantelor incepea sa curga sange cu un miros revoltator.

Rapunerea regelui malefic Mayadenawa a ramas un simbol al victoriei binelui (dharma) asupra raului (adharma). Moartea sa este sarbatorita si in ziua de azi de catre balinezi, o data la 210 zile, conform calendarului Pawkon si este cunoscuta ca Ziua Galungan.

Te asteptam la Balinesse Spa unde iti poti relaxa mintea si trupul pentru ca imaginatia ta sa poata zburda libera printre povesti si mituri care te vor face sa vezi lumea cu alti ochi.

Orice sedinta programata poate fi anulata cu cel putin 4 ore inainte ca aceasta sa inceapa. Va multumim pentru intelegere.

Balinesse Spa

Intrarea Bitolia 27, București 011675
0733 126 423
office@balinessespa.ro

Open chat